diumenge, 26 de desembre del 2021

Que el Senyor giri cap a tu la mirada i et doni la pau

Santa Maria, Mare de Déu 2022

lectures

La festa d’avui és en primer lloc una festa dins del temps de Nadal. També és una festa de Maria, perquè Maria té un lloc central en el misteri de Nadal, del Déu que es fa humà i comparteix amb nosaltres la nostra existència.

L’evangeli és la continuació del que vam escoltar la nit de Nadal. Els pastors obeint l’anunci de l’àngel van a Betlem i esdevenen testimonis de la bona notícia rebuda.

Una notícia que els ha omplert d’alegria i d’esperança. Enmig de la nit fosca ha aparegut una llum que serà alegria i esperança per a tothom, especialment per als petits.

Maria conserva aquests records en el seu cor i els medita. Els relats de Nadal són relats del cor més que dels ulls. Esdeveniments que s’han de meditar amb un cor net.

Als vuit dies, complint la llei de Moisès l’infant és circumcidat i rep el nom de Jesús, Déu que salva. Tots els relats de la infància insisteixen en el fet que la família de Jesús fa com totes les famílies, Jesús creix en saviesa educat per Maria i per Josep. No és un àngel baixat del cel, és un infant que necessita ser educat en la saviesa i també en la fe.

Avui és també el primer dia de l’any civil. Ni que els calendaris siguin convencionals, els necessitem. Necessitem marcar el temps per adonar-nos que avancem. Altres elements dels calendaris com els dies, les estacions tenen un caràcter més circular. En canvi el número de l’any, té un caràcter més lineal, ens fa adonar que avancem, que no tornem enrere. 

I en aquest 1 de gener ens desitgem un bon any, perquè tenim esperança. Volem que l’any que comença tingui bones notícies. Desitgem que sigui un any millor que l’anterior, tant a nivell personal, familiar, comunitari com a nivell social i mundial. Esperem que sigui un any que deixi enrere la pandèmia, sense oblidar que per acabar amb ella ens cal mirar no només la situació del nostre país o fins i tot del nostre continent, sinó que ens cal una mirada mundial. Cal treballar perquè les vacunes arribin al món sencer. Que els països rics siguin generosos i ajudin els països pobres.

El missatge de Francesc en la 55 Jornada de la Pau que avui celebrem proposa tres camins per construir una pau duradora: El diàleg entre les generacions, com a base per a la realització de projectes compartits; l’educació com a factor de llibertat, responsabilitat i desenvolupament; i el treball per a una plena realització de la dignitat humana.

Diàleg, educació i treball. Sens dubte tres elements ben necessaris en la construcció d’un món més just i pacífic.

Acabo amb la cloenda del missatge de Francesc:

"Estimats germans i germanes: Mentre intentem unir els esforços per sortir de la pandèmia, voldria renovar el meu agraïment a tots els que s'han compromès i continuen dedicant-se amb generositat i responsabilitat a garantir la instrucció, la seguretat i la tutela dels drets, per oferir atenció mèdica, per facilitar la trobada entre familiars i malalts, per brindar ajuda econòmica a les persones indigents o que han perdut el treball. Asseguro el meu record en la pregària per totes les víctimes i les seves famílies.

Als governants i als que tenen responsabilitats polítiques i socials, als pastors i als animadors de les comunitats eclesials, com també a tots els homes i dones de bona voluntat, faig una crida perquè seguim avançant junts amb valentia i creativitat per aquests tres camins: el diàleg entre les generacions, l’educació i el treball.

Que siguin cada vegada més nombrosos els qui, sense fer soroll, amb humilitat i perseverança, es converteixin cada dia en artesans de pau. I que sempre els precedeixi i acompanyi la benedicció del Déu de la pau."

Germanes i germans, en aquesta festa de Santa Maria Mare de Déu, com hem escoltat en la primera lectura, que Déu ens beneeixi i ens guardi, ens faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de nosaltres; giri cap a nosaltres la seva mirada i ens doni la pau