diumenge, 12 de desembre del 2021

Feliç tu que has cregut

4 diumenge d'Advent any C

lectures


Estem a punt de celebrar l’entrada de Déu en el nostre món. Déu entra per la porta petita d’una dona senzilla d’un poble qualsevol d’un país petit.

Maria, la noia de Natzaret, d’una família senzilla, aquesta és la dona que Déu ha escollit.

Betlem, que significa la casa del pa, l’aliment més senzill, aquest és el poble que Déu ha escollit.

Palestina, el país petit a l’encreuament de les grans civilitzacions d’Egipte i Mesopotàmia, de Grècia i de Roma, aquest és el país que Déu s’ha escollit.

Perquè comprenguem que la importància no és en l’aparença, ni en la riquesa ni en el poder sinó en el cor. En la profunditat del cor allà on els homes i les dones prenem les grans i petites decisions, allà on hi ha el millor de l’ésser humà: l’amor que Déu hi ha dipositat. 

A pocs dies de Nadal, la litúrgia ens posa al davant el relat de dues dones, Maria, la noia verge, Elisabet la dona gran estèril. Dues dones amb un gran cor, un cor que confia més enllà de les previsions humanes. Allà on els homes prudents, calculadors i racionals diuen no, Maria i Elisabet han dit sí, han dit “que es compleixin en mi les teves paraules”. 

Dues dones amb uns cors que saben lloar i donar gràcies perquè no es miren a elles mateixes sinó a Déu i als altres. Són dones que escolten, que escolten Déu i els altres.

Maria, que ha escoltat el missatge de l’àngel que l’ha visitat, ha escoltat també la crida de la seva cosina que es troba al sisè mes i necessita ajuda. 

 Quan la mirada no va cap al melic, quan es mira al davant, a punt per respondre a les crides dels altres, s’és més capaç de lloar, d’agrair, de beneir. En acabar cada jornada se sap reconèixer tots els béns rebuts, a vegades mig amagats enmig de les preocupacions, dels sofriments i dels desànims. Maria i Elisabet poden cantar i lloar Déu perquè són receptives, perquè saben acollir.

La setmana que ve celebrarem la visita de Déu. Si sabem seguir l’exemple de Maria i Elisabet, la visita donarà fruit en la nostra vida. Donarà fruit si fem caure les barreres que construïm, la barrera de l’egoisme, de l’odi, de la indiferència, del consumisme, de la discriminació, del racisme, de la injustícia. I perquè caiguin aquestes barreres hem de fer créixer l’amor, que es fa concret en el servei, l’acolliment, el perdó, la solidaritat, l’austeritat, el respecte...

Preguem doncs avui per tal que la visita de Nadal tingui conseqüències concretes en nosaltres. Perquè vagi més enllà dels obsequis i de les il·luminacions materials, a fi que sigui un veritable obsequi, una veritable llum que ens renovi interiorment.

 L’Advent està a punt d’acabar. Quin és el nostre balanç? Ha estat un Advent més? O ha estat un temps favorable per avançar?

Si no l’hem sabut aprofitar massa, no tinguem por. Déu és pacient, més que nosaltres. Podem viure l’Advent també després de Nadal si cal.

Déu ens espera sempre, Déu no para mai de venir. Com el pare de la paràbola, sempre té els braços oberts per acollir-nos. 

 I fixant-nos en les dues dones, Maria i Elisabet, preguem per totes les dones que amb el seu treball quotidià i silenciós, en tots els continents, treballen per construir un món més tendre, més acollidor, més humà. Preguem també per les dones que pateixen tot tipus de violència. Preguem finalment per les famílies, amb llurs dificultats. Les famílies que segueixen sent, el lloc on s’aprèn a estimar, a perdonar, a agrair, a servir. Treballem perquè les nostres famílies, inclús quan passen per dificultats o per ruptures, segueixin oferint aquest lloc d’aprenentatge de l’amor.

Que l’eucaristia sigui una trobada semblant a la de Maria i Elisabet, una trobada de lloança i d’acció de gràcies a Déu que és la font de tot l’amor.