divendres, 23 de desembre de 2011

No tingueu por, avui us ha nascut un salvador

Lc 2, 1-14
El missatge de l’àngel als pastors ens ajuda molt a comprendre el significat i la importància del naixement a Betlem.
Les primeres paraules són: “No tingueu por”. les mateixes paraules que l’àngel va dir a Maria quan li va anunciar el naixement de Jesús: “No tinguis por, Maria”. Les mateixes paraules que Jesús havia dit tot al llarg de la seva vida: “No tingueu por”.
Quines són les nostres pors avui? Cadascú té les seves. Els petits tenen pors ben diferents de les dels grans.
Por a l’obscuritat, por a la soledat, por davant la situació econòmica, por perquè hem perdut la feina, por per la salut del planeta Terra, por per una malaltia, por per la manca de sentit del que fem, por per un trencament a la parella, por pel futur dels fills, por per les decisions que prenen els fills quan es fan grans, pels perills que ens sembla que els envolten... Tantes i tantes pors!
“No tingueu por” Tingueu confiança perquè el qui dóna sentit a tot és a prop nostre i ens estima. Jesús és el fonament de la nostra confiança, l’antídot per a les nostres pors.
Un Jesús que no pertany a Josep i Maria, que no pertany als pastors ni als Mags, que no pertany als Jueus, però que fins i tot no pertany tampoc als cristians. Jesús pertany a la humanitat sencera.
La Bona notícia és per a tot el poble, és a dir, per a tota la humanitat. És bona notícia pels qui confiem en ell, però també pels qui l’han oblidat, pels qui creuen en Déu però també pels qui viuen en un mar de dubtes.
La bona notícia és que qualsevol home o dona no està sol davant les seves pors. Hi ha Algú que és a prop i que ens estima.
Aquest Algú no el trobarem entre els poderosos d’aquest món, entre els rics, entre els famosos, entre els qui mouen els fils. Aquest Algú el trobem avui com fa dos mil anys en els petits llocs perduts de la nostra societat, enmig dels senzills, dels petits, dels qui no compten per a ningú, dels qui no omplen les portades dels diaris.
Els pessebres actuals es troben a la part de darrera del món, de les ciutats, en els llocs que intentem amagar perquè fan mal als ulls . En els països del Tercer Món, en els barris del Quart Món. Perquè és en aquests llocs on es viuen més experiències de solidaritat, de persones que sense fer massa soroll fan gestos en què es fan propers dels més necessitats. D’homes i dones que com Maria donen a llum la Llum.
Els pessebres d’avui també es troben en accions solidàries com les que hem viscut aquestes darreres setmanes: la setmana solidària del col·legi, el recapte d’aliments, la marató de tv3. També en la campanya d’aquest any a l’escola, amb l’eslògan “Revoluciona’t”,  que té com a objectiu millorar el clima i l’ambient escolar. Totes aquestes iniciatives són Nadal, es dóna llum a la Llum.
En tots aquests esdeveniments Déu s’ha fet avui proper de nosaltres perquè han hagut homes i dones que s’han fet propers dels infants de Betlem d’avui: els països del Tercer Món, les famílies d’aquí que no tenen prou per comprar el pa de cada dia, els malalts que necessiten avenços en la investigació, els alumnes i mestres d’aquesta escola.
Allà on hi ha solidaritat i proximitat, allà hi ha el Déu que s’ha fet humà a Betlem, allà hi ha Nadal.
El conte del venedor de ninots ve a ser una adaptació de la paràbola del Bon Samarità que és una paràbola fonamental de Jesús i també de Nadal.
Fer-se proper d’aquell noi caigut al costat del camí, mort de fred, que no conec de res, però que em necessita. Agafar-lo, portar-lo a casa i donar-li aquell escalf humà que tan necessita. Allà s’ha donat a llum com a Betlem.
Aquest és el missatge de Nadal, i per això avui estem aquí tots reunits, per això demà estarem també reunits en família, per això aquests dies ens farem regals... Per significar que volem fer com Déu, que volem fer com Jesús, fer-nos propers dels altres, començant per la pròpia família, i continuant fins el més lluny possible.
“Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que estima el Senyor”
Sí, és veritat, la glòria de Déu es fa més palesa quan entre nosaltres hi ha pau, en la família, en la feina o a l’escola, entre els veïns, entre els països, en el món sencer. Treballar per la pau és fer Nadal. És donar a llum.
Que la Pau i la Solidaritat siguin doncs al centre de les nostres vides en aquest dia de Nadal.