diumenge, 4 de desembre del 2022

Que es compleixin en mi les teves paraules

Immaculada Concepció de Maria 2022

lectures


Cada any en la solemnitat de la immaculada concepció escoltem el relat de Lluc de l’anunciació. Un relat que coneixem bé, però del que podem sempre extreure nous missatges. 

Lluc narra l'anunci del naixement de Jesús en estret paral·lelisme amb el del Baptista. El contrast entre les dues escenes és tan sorprenent que ens permet entreveure amb una nova llum el Misteri del Déu encarnat en Jesús.

L'anunci del naixement del Baptista esdevé a Jerusalem, la grandiosa capital d'Israel, centre polític i religiós del poble jueu. El naixement de Jesús s'anuncia a un poble desconegut de les muntanyes de Galilea. Un llogaret sense cap relleu, anomenat Natzaret, d'on ningú espera que pugui sortir res de bo. Anys més tard, aquests pobles humils acolliran el missatge de Jesús anunciant la bondat de Déu. Jerusalem, per contra, el rebutjarà. Gairebé sempre, són els petits i insignificants els que entenen i acullen millor el Déu encarnat en Jesús.

L'anunci del naixement del Baptista té lloc a l'espai sagrat del temple. El de Jesús en una casa pobra. Jesús es farà present allà on la gent viu, treballa, gaudeix i pateix. Viu entre ells alleujant el patiment i oferint el perdó del Pare. Déu s'ha fet carn, no per romandre als temples, sinó per plantar la seva tenda entre les nostres i compartir la nostra vida.

L'anunci del naixement del Baptista l'escolta un «home» venerable, el sacerdot Zacaries, durant una solemne celebració ritual. El de Jesús es fa a Maria, una noia jove. No s'indica on és ni què està fent. A qui pot interessar la feina d'una dona? Tot i això, Jesús, el Fill de Déu encarnat, mirarà les dones de manera diferent, defensarà la seva dignitat i les acollirà entre els seus deixebles.

Finalment, del Baptista s'anuncia que naixerà de Zacaries i Isabel, una parella estèril, beneïda per Déu. De Jesús se'n diu una cosa absolutament nova. El Messies naixerà de Maria, una jove verge. L'Esperit de Déu estarà a l'origen de la seva aparició al món. Per això, «serà anomenat Fill de Déu». El Salvador del món no neix com a fruit de l’amor d’uns esposos que es volen mútuament. Neix com a fruit de l'Amor de Déu a tota la humanitat. Jesús no és un regal que ens fan Maria i Josep. És un regal que ens fa Déu.

La festa de Maria enmig de l’Advent ens anuncia el Nadal, tal com l’àngel li va anunciar. Maria, acceptant amb disponibilitat la paraula de Déu en ella és per a nosaltres model per a la nostra acceptació i disponibilitat de la Paraula de Déu en nosaltres. Que com ella sapiguem dir: “que es compleixin en mi les teves paraules”.

Que amb ella sapiguem reconèixer el Déu que és amb nosaltres, que amb ella avancem sense por cap a Déu i cap als altres, que amb ella donem a llum la Llum que ve del cel.

Que l’eucaristia sigui aliment i força per al nostre caminar.