diumenge, 20 de desembre del 2020

No tingueu por

Nit de Nadal 2020

lectures


Les lectures que acabem d’escoltar ens ajuden a aprofundir el misteri que avui celebrem, més enllà dels detalls anecdòtics, de la bonica història del naixement d’un infant.

En la lectura d’Isaïes hi trobem paraules com llum, alegria, pau, justícia, encarnades en el naixement d’un infant. A l’evangeli, el missatge de l’àngel als pastors comença per “No tingueu por”. Por que s’esvaeix també en el naixement d’un infant en un pessebre.

Totes aquestes paraules les podem resumir en una altra: esperança. Quan tenim motius d’esperança, les petites pors desapareixen, les foscors s’il·luminen, la pau i la justícia creixen.  

No és fàcil viure sense por quan hi ha molts motius per tenir-ne. La situació actual que ens toca viure, i que coincideix amb el Nadal, que hem de viure d’una manera diferent, no és una situació de tranquil·litat. Hem de trobar-nos amb la família, ni que sigui en formats diferents, i tenim por. Por que les trobades familiars puguin ser un lloc de contagi, pensant sobretot en els més vulnerables, en les persones més grans.

En aquest context, les paraules dels àngels segueixen ressonant a les nostres oïdes: “No tingueu por” Tingueu confiança perquè el qui dona sentit a tot és a prop nostre i ens estima. Jesús és el fonament de la nostra esperança, la llum per a les nostres foscors.

El context històric del naixement de Jesús no era millor que el nostre. Les malalties, les epidèmies també hi eren i en unes condicions molt més precàries que les nostres. La pobresa de la família de Jesús ens recorda la pobresa dels nostres dies. Els qui aquesta nit, com cada nit, dormiran al ras, ens recorden Josep i Maria cercant lloc a l’hostal.

Jesús neix avui, en el 2020 de la pandèmia, com va néixer a Betlem. Avui també la Bona notícia és per a tot el poble, per a tota la humanitat. És bona notícia pels qui confiem en ell, però també pels qui l’han oblidat, pels qui creuen en Déu però també pels qui viuen en un mar de dubtes.

La bona notícia és que qualsevol home o dona no està sol davant les seves pors i les seves foscors. Hi ha Algú que és a prop i que ens estima. Potser les pors no desapareixeran, però no estem sols.

Aquest Algú no el trobarem entre els poderosos d’aquest món, entre els rics, entre els famosos, entre els qui mouen els fils. Aquest Algú el trobem avui com fa dos mil anys en els petits llocs perduts de la nostra societat, enmig dels senzills, dels petits, dels qui no compten per a ningú, dels qui no omplen les portades dels diaris. 

Els pessebres actuals es troben a la part de darrera del món, de les ciutats, en les perifèries que intentem amagar perquè fan mal als ulls. En els països del Tercer Món, en els barris del Quart Món. Els pessebres d’avui també són en les UCIS dels hospitals. Perquè és en aquests llocs on es viuen més experiències de solidaritat, de persones que sense fer massa soroll es fan propers dels més necessitats. D’homes i dones que com Maria donen a llum la Llum.

En tots aquests llocs Déu s’ha fet avui proper de nosaltres perquè han hagut homes i dones que s’han fet propers de les famílies de Betlem d’avui, de les que no tenen prou diners per arribar a fi de mes, de les que no tenen una casa per viure perquè han estat desnonats, de les que recorren quilòmetres per terra i per mar per buscar un lloc segur on viure amb dignitat. Allà on hi ha solidaritat i proximitat, allà hi ha el Déu que s’ha fet humà a Betlem, allà hi ha Nadal, allà es dona a llum la Llum.

Aquest és el missatge de Nadal, i per això avui estem aquí reunits, per això demà mirarem d’estar reunits en família, ni que siguem menys que en un any normal, per això aquests dies ens farem regals... Per significar que volem fer com Déu, que volem fer com Jesús, fer-nos propers dels altres, començant per la pròpia família.

“Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que estima el Senyor” Sí, és veritat, la glòria de Déu es fa més palesa quan entre nosaltres hi ha pau, en la família, en la feina o a l’escola, entre els veïns, entre els països, en el món sencer. Treballar per la pau és fer Nadal. És donar a llum la Llum.

Que la Pau i la Solidaritat, l’alegria i la justícia,  siguin al centre de les nostres vides en la nit de Nadal.