dissabte, 23 de febrer del 2019

Sigueu compassius com ho és el vostre Pare

7 diumenge durant l'any C
lectures
Seguim escoltant el discurs de Lluc que es correspon amb el Sermó de la Muntanya de Mateu. D’una manera més resumida escoltem avui un seguit de frases, que no sempre són fàcils d’escoltar. O com les hem escoltat força vegades en la versió de Mateu o de Lluc, no ens sorprenen. No ens atrevim a dir que no ens les creiem, perquè són de Jesús,  però potser somriem una mica per sota el nas, i ens preguntem si Jesús no era una mica ingenu, si es creia de veritat el que estava dient.
I en canvi, gent com Gandhi, creia que aquests trossos de l’evangeli eren molt importants i els feia seus. Perquè són un missatge profund contra la violència. Aquesta actitud humana tan arrelada i que és una constant al llarg de tota la història de la humanitat des de Caín i Abel.
Jesús coneix bé el cor de l’home, coneix bé la violència que hi habita, l’esperit d’odi i de venjança. Semblaria que tots els progressos de la humanitat no han aconseguit gens ni mica disminuir la violència, ans al contrari, han servit per dissenyar armes més mortíferes.
 Els consells de Jesús són ben actuals quan mirem el món d’avui: Síria, Venezuela, Iraq, Sudan, Palestina... però també al nostre país, a les nostres ciutats, a les famílies. Quantes històries de violència amb víctimes innocents, infants i dones que en sofreixen les conseqüències.
 Cal rellegir sovint els consells de Jesús d’estimar els enemics, de parar l’altra galta, de fer el bé als qui ens odien. Darrera una pretesa ingenuïtat hi ha un missatge profund. Per aturar la violència cal tallar-la de soca-rel, cal que algú trenqui l’espiral.
Hem de ser portaveus d’aquests consells, amb fets i amb paraules. Cal educar els infants en aquest esperit no violent, de no fer-los creure que només la força arregla els conflictes. Cal educar-los en el diàleg, la tolerància, el respecte.
 La regla d’or que Jesús ens ha proposat hauria de fonamentar la nostra manera de fer: “Feu als altres allò que voleu que ells us facin”. Tots coneixem allò que ens agradaria que els altres ens facin. No cal que esperem a que ens ho facin per fer-ho nosaltres. Prenem la iniciativa sense esperar-ne res a canvi. Fer-ho senzillament perquè estem convençuts que així les relacions amb els altres milloraran.
 La conclusió de Jesús és: “Sigueu compassius com ho és el vostre Pare”. Ser compassiu, no una compassió de “ai pobret”, sinó saber posar-se a la pell de l’altre. Déu ens ha creat a imatge i semblança d’ell. Actuar com ell de segur que ens conduirà a la felicitat, aquells “feliços” que escoltàvem diumenge passat. LA finalitat última dels consells de Jesús és ajudar-nos a trobar el camí d’una felicitat profunda i durable, que ens toca el cor.
 Les paraules de Jesús no són sempre  fàcils a digerir, ens cal un camí de conversió. Però com Pere hauríem de poder arribar a dir, inclús quan no ho veiem del tot clar: “Senyor a qui aniríem? Només tu tens paraules de vida eterna”
L’eucaristia alimenta el nostre cor amb paraules de vida eterna com les que avui hem escoltat. A través d’elles podem entrar en comunió amb Jesús, una comunió que sempre ens condueix a la comunió amb els altres, que mai no s’atura en nosaltres mateixos ni tan sols en Jesús. Sempre ens fa caminar cap a l’altre. Trenquem el pa, signe d’aquesta comunió quan compartim amb els altres les nostres vides.