dilluns, 31 de desembre del 2018

Que el Senyor giri cap a tu la mirada i et doni la pau

Santa Maria Mare de Déu 2019
lectures
Continuem celebrant avui la festa de Nadal, aprofundint en el misteri de la Paraula que planta la seva tenda entre les nostres. Misteri d’esperança quan tantes realitats ens condueixen a perdre l’esperança: en nosaltres, en els altres, en la creació.
L’esperança que neix en nosaltres, com deia Tagore, quan un infant obre els ulls a la vida. L’esperança que creix en nosaltres quan un infant fràgil neix a Betlem, anunciat a uns pastors, acompanyat per Maria i Josep que als vuit dies li posen el nom de Jesús, que significa “Déu salva”.
Esperança de salvació fonamentada en un Déu que és Pare i que fa de tots nosaltres fills i hereus. Esperança que ens compromet a fer dels altres no uns enemics sinó uns germans.
Esperança activa que ens fa treballar per un món més digne i més humà, colze amb colze amb tots els que tenen esperança en la humanitat, de totes les conviccions i creences.
Com deia el dia de Nadal, contemplem l’infant nu i fràgil de Betlem i també l’home nu i fràgil de la creu. En aquesta contemplació escoltem el Jesús de Galilea que camina cap a Jerusalem, escoltem les seves paraules i els seus gestos per encarnar-los en les nostres vides. Actualitzem la seva bona notícia en el nostre món d’avui i d’aquí. Busquem tots els que avui viuen en la nuesa i en la fragilitat i obrim-los llums d’esperança gràcies a la nostra fraternitat i solidaritat.
Avui és la 52 Jornada Mundial de la Pau, instituïda per Pau VI, recentment canonitzat. Avui també és el primer dia de l’any civil. Són circumstàncies que no podem deixar de costat. Hem de fer nostres, tal com va dir el Concili Vaticà II, els goigs i les esperances, les tristeses i les angoixes de la humanitat del nostre temps.
Hem de fer nostres els anhels de justícia i de pau de tantes persones i organitzacions. Hem de fer nostres els anhels d’un lloc millor per viure de tants homes i dones que surten dels seus països per fugir de la guerra i de la pobresa i que travessen mars i murs. Hem de fer nostres els anhels de viure en un planeta més sostenible i menys contaminat pel que treballen també moltes persones i organitzacions ecològiques. Hem de fer nostres els anhels de llibertat de tants homes i dones que estan a la presó o a l’exili injustos.
Tants anhels i esperances, barrejats de tristeses i angoixes tanquen l’any 2018 i obren avui l’any 2019. En persones amb cara i ulls que veiem diàriament pels nostres carrers.
En el missatge del papa Francesc per la Jornada Mundial de la Pau, ens convida a mirar-la des de tres dimensions:
-       Pau amb nosaltres mateixos, defugint la intransigència, la ira, la impaciència, tenint una mica de dolçor amb si mateix per oferir una mica de dolçor als altres.
-       Pau amb l’altre: el familiar, l’amic, l’estranger, el pobre, el que pateix; atrevint-se a la trobada i escoltant el missatge que l’altre porta.
-       Pau amb la creació, redescobrint la grandesa del do de Déu i la part de responsabilitat de cada un de nosaltres, com habitants del món, ciutadans i artífexs del futur.
Tres dimensions que podríem aplicar a moltes d’altres dimensions de la nostra vida: jo, l’altre i la creació, sabent que a partir del misteri de Nadal que celebrem, aquestes tres dimensions engloben la nostra relació amb un Déu que s’ha encarnat de ple en la nostra realitat dipositant el seu Esperit d’amor en mi, en l’altre i en la creació.
En aquesta festa de Santa Maria Mare de Déu, que Déu ens beneeixi i ens guardi, ens faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de nosaltres; giri cap a nosaltres la seva mirada i ens doni la pau.